Irodalmi műveim

Irodalmi műveim

Bagala Zsolt: Igénytelen szórakoz(tat)ás, 4. rész – Swagetti és társa

2020. február 22. - Bagala Zsolt

12 éven aluliaknak nem ajánlott tartalom!

A sorozat indulása óta jobbnál jobb ötletekkel halmoznak el, hogy kiről, miről írhatnék még ebben a témakörben. Miután az előző részt megvitattuk, egy barátom és olvasóm osztotta meg velem Öcsi Yolognai Swagetti1 című videóját, azokkal a szavakkal, hogy egy részt akár ez a videós is megérne.
Bár Öcsi, a vlogger, már nagyjából 2 és fél éve visszavonult, Youtube csatornája és Facebook rajongói oldala a mai napig elérhető. Első benyomásom a srácról, hogy ez nem más, mint Molnár Krisztián Lipótmezőről szabadult még fogyatékosabb rokona. A fent említett videó tartalma (a baseball ütővel való hagymapucolás, a fejszével történő hagyma és fokhagymaaprítás) legalábbis erre a következtetésre ad nekem okot. Más „főzővideóiba” is bele-belenéztem ugyan, név szerint a Hamburger2 és KFC csirke3 készítéséről szólóakba, de ez sem győzött meg állításom ellenkezőjéről. Legalábbis kerti ollóval aprítani a petrezselymet vagy gázpisztollyal krumplit pucolni, szerintem egy épeszű embernek sem jutna az eszébe. Hogy a videókban rendszeresek a káromkodások, ne botránkozzunk meg, ez jó pár másik videósnál is rendszeresen előfordul.
A majdnem 54 ezer feliratkozóval rendelkező csatorna tulajdonosával a legnagyobb bajom, hogy ahogy sokan mások, szerintem ő sem tudta eldönteni, mit is akar kihozni az általa nyújtott előadásból. A sikeres videósok rendszerint egy konkrét műfajjal futottak be: Dancsó Péter a humoros kritikáival, Radics Peti a szinkronparódiáival, FreddyD a szarkasztikusan bemutatott Rossz PC játékok sorozatával, csak hogy megemlítsek párat. Az ÖcsiTV csatornára feltöltött 58 videó közötti összefüggések viszont nagyon lazák. A gusztustalan főzővideóktól kezdve, a kihívás-, unboxing és kérdezz-felelek videókon keresztül egészen a promóciós reklámvideóig itt minden megtalálható. Ez a fajta majmolás azokra a videósokra jellemző, akik más videósok hasonló stílusú, sikert aratott videójának lemásolásából remélik, hogy valamiféle hírnevet szerezhetnek vele.
Legutolsó videója 2017 júliusának végén jelent meg, melyben a „bottle flip challenge-t”(egy palack oly módon történő feldobása, hogy az a földet érés után is állva marad) parodizálja ki egy vibrátorral4. Újra csak szeretném megjegyezni, hogy furcsállom, hogy az ilyen tartalom a Youtube-on nem von törlést, vagy valamiféle korlátozást maga után, míg például a jogvédelem alatt álló tartalom bevágása, még ha az jogilag törvényes módon történt is, igen.
Saját magát Öcsi humoristaként tartja számon, amivel én személy szerint nem értek egyet. Ahogy a korábbi részben említett Molnár Krisztiánnál, szerintem itt sem a tartalmon nevetnek a nézők, sokkal inkább, hogy egy felnőtt ember, egy ország szeme láttára csinál magából bolondot. A részt édesanyám egyszerű, de lényegre törő kritikájával szeretném befejezni: „Az ember jobban jár, ha inkább elolvas egy könyvet”.

1. https://www.youtube.com/watch?v=adOgd_5hwJg
2. https://www.youtube.com/watch?v=8Fjn5Hplfj0
3. https://www.youtube.com/watch?v=2FuWv8ijGrM&t=8s
4. https://www.youtube.com/watch?v=SuWdTa2hGc8

süti beállítások módosítása