Irodalmi műveim

Irodalmi műveim

Bagala Zsolt: Igénytelen szórakoz(tat)ás, 7. rész – Mátrix és Vektor

2020. március 04. - Bagala Zsolt

Az 1999-es Mátrix című filmet szerintem különösebben senkinek sem kell bemutatnom. A disztopikus világ magával ragadó hangulatát olyan színészek tették felejthetetlenné, mint pl. Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne vagy Hugo Weaving. Ennek fényében nem csoda, hogy a film 4 Oszkárt, 2 BAFTA-díjat és 50 másik díjat vagy jelölést is kapott. A filmnek két folytatása készült, az előzmény sikerére való tekintettel, és a rajongók kérésére pedig most készítik a harmadikat, melyet 2021-re várhatunk. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy két magyar férfi Vektor néven elkészítette a film szinkronparódiáját.
A mára már inaktívvá vált Alterego csoport, Mészáros Balázs és Lengyel Balázs, tette le a magyar szinkronparódiák alapkövét, ami mára az internetes szórakoztatás terén egy külön műfajjá nőtte ki magát. Hiányos angoltudásuk révén jöttek létre félrefordított dalszövegeik, munkásságuk fénypontja mégis a korábban említett Vektor című paródia. Sajnos az egykori tagok mára már teljesen visszavonultak a közéletből, az interneten is kevés fellelhető információ található róluk.
A Vektorhoz a Mátrix és a Mátrix – Újratöltve című filmek képi- és hanganyagát vágták össze majdnem 2 órássá, a szinkronhangokat pedig maguk adták. A film 2002 nyara és 2004 tavasza között készült, majdnem 2 év alatt. A karakterek nevei az eredeti filmkaraktereket parodizálja (Neo – Neon, Morpheus – Morfológus, Trinity – Trigonometria) vagy személyiségük alapján jöttek létre (például Vajúdás, utalva a bibliai áruló Júdásra). Személy szerint én nagyra tartom a fiúk kitartását, elkötelezettségét, mert tényleg sok munkát fektettek ebbe a projektbe. Azt viszont teljesen megérteném, ha egy 2000 után született illetőnek esetleg nem jönne át a film mondanivalója vagy poénjai, mivel az elsősorban a 80-as és 90-es évek generációjának szórakoztatására készült. Másrészt, a fiatalabbaknak ma már nehezebb elképzelni, hogy milyen lehetett két embernek éveken át dolgozni valamin, hiszen ma már erre alkalmas technológiával rendelkezik valamennyi telefon és számítógép, de annak idején a megfelelő felszerelés közel sem volt bárki számára elérhető, vagy megfizethető.
A film nem csak a Mátrix világát hivatott kifigurázni, de úgy általában a média irányította elferdített társadalmat. Több utalás is található benne a popkultúra 90-es éveiből, olyan személyiségekre, akik mára már kevésbé ismertek, pl. a Shygys vagy Kozsó. Bár pár obszcén kifejezés itt is elhangzik, nem ez a produkció prioritása, ami hatalmas pozitívum a mai, káromkodásokkal teletűzdelt műsorokhoz képest.
A jó szándékú, de szellemileg visszamaradt Horváth Jenő, becenevén Hatvan wattos Neon, nagybátyja cégében végez irodai munkát. Egy nap azonban felbukkan 25 éve halottnak hitt apja, Morfológus, és figyelmezteti, hogy egy közveszélyes tehetségkutató, Kovács Kokó ügynök, a buta és szép emberekre vadászik, és akarata ellenére is híressé próbálja majd tenni. Annak ellenére, hogy az ügynököknek sikerül Neont elkapni és egy biogenetikus piercinggel belőni, apja bedrogoztatja és kimenti az űrhajójára. Itt aztán elárulják neki, hogy a televízión keresztül mesterségesen butítják az embereket és mivel tisztában vannak ezzel a tudással, így nekik is állandóan menekülniük kell az ügynökök elől. A csapat később meglátogatja Linóleumot, Neon nagyanyját, aki lakásában egy paranormális óvodát vezet. Ő is felhívja unokája figyelmét a tanulás fontosságára, ám mivel a férfi az évek alatt elhanyagolta őt, nem hajlandó elárulni neki a híres családi csokis kuglóf receptjét. A visszaúton hőseinket megtámadják a tehetségkutatók, Morfológust elfogják, a csapat többi tagját pedig csapdába ejti Vajúdás, az áruló.
A cselekmény folytatását nem fogom elárulni, akinek felkeltette a figyelmét, a film az alábbi linken ingyenesen letölthető1.

1. http://alterego.tmp.hu/vektor/vektor.htm

süti beállítások módosítása
Mobil